Det gode liv

Andakt av Anita Skjæveland
15. søndag i treenighetstiden
Dagens tekst: Luk 10,38-42

Det gode liv

Har du noen gang opplevd at noen maste på deg og stresset deg? Slik starter konfirmantopplegget «Nøkler til livet» møtet med Marta og Maria. De fleste konfirmanter kjenner seg igjen i å bli mast på og stresset.

38 Da de dro videre, kom han til en landsby der en kvinne som het Marta, tok imot ham i huset sitt. 39 Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord. 40 Men Marta var travelt opptatt med alt som skulle stelles i stand. Hun kom bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster lar meg gjøre alt arbeidet alene? Si til henne at hun skal hjelpe meg.» 41 Men Herren svarte henne: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. 42 Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne» (Luk 10,38-42).

I denne bibelfortellingen møter vi Marta som er travelt opptatt med alt som skal ordnes til. Og vi møter søsteren Maria som går ut av den tradisjonelle kvinnerollen og plasserer seg som lærling hos Jesus.

Hvem skal ta seg av det praktiske? Skal vi ikke dele likt? Marta ville gli rett inn i vår tid der likestilling og fordeling av jobber er selvsagt. Egentlig følger hun bare skikk og bruk i sin egen tid. Det er jentene som skal ta seg av husarbeidet og ta imot gjester. Derfor er hun i sin fulle rett til å forvente at Maria også bidrar. Men det gjør ikke Maria.

Maria setter seg ned for å høre på det Jesus har å si; for å lytte til hans lære og ta imot hans budskap. Budskapet om det gode livet; livet i samsvar med Guds vilje; livet som ikke er perfekt, men som leves med mål om å elske sin neste som seg selv. Denne fortellingen kommer rett etter fortellingen om den barmhjertige samaritan; han utlendingen som tok seg av den forslåtte i grøftekanten. Deretter følger Lukas sin variant av Fadervår. Midt mellom disse finner vi fortellingen om disse to søstrene. Istedenfor å ta ansvar for alt som skal gjøres sitter Maria og lytter til Jesus. Er det rett?

Marta synes det får være måte på å unndra seg oppgaver. Hun henvender seg til Jesus for å få medhold. Men hun får ikke det. Det er ikke husarbeidet og arbeidet med gjestene som skal være i fokus. Klart det er viktig å legge til rette for at gjestene skal ha det bra, men hva skal ha første prioritet?

I denne sammenheng gjelder det å høre etter hvilket frigjørende budskap Jesus kommer med. Du skal ikke la deg tynge av andres krav og forventinger. Ikke la deg bli utnyttet til å gjøre det som samfunnet og de rundt forventer. Ikke la deg bli stresset av andres forventninger. Stå opp for det som er aller viktigst.

Det gode budskap er frigjørende. Du skal få være deg selv og den du møter skal du se på med Jesus sine øyne. Jesus ga oss alle en ny start. Han viser oss Guds kjærlighet som tror alt, håper alt, tåler alt. I den kjærligheten er det hvile – og ikke stress.

Bønn for dagen: Trofaste Gud, vi ber deg: Lær oss å lytte til dine ord, så vi blir rike på innsikt og kjærlighet. Amen.