Mannen med sandalene

3. søndag i adventstiden
Andakt av Erik Waaler

Dagens tekst (Luk 3,7-18): 7 Mye folk dro ut for å bli døpt av Johannes, og han sa til dem: «Ormeyngel! Hvem har lært dere hvordan dere skal slippe unna den vreden som skal komme? 8 Så bær da frukt som svarer til omvendelsen. Og begynn ikke å si til dere selv: ‘Vi har Abraham til far.’ For jeg sier dere: Gud kan reise opp barn for Abraham av disse steinene. 9 Øksen ligger allerede ved roten av trærne; hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden.»
 10 «Hva skal vi da gjøre?» spurte folk. 11 Han svarte: «Den som har to kjortler, skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat, skal gjøre det samme.» 12 Det kom også noen tollere for å bli døpt, og de sa til ham: «Mester, hva skal vi gjøre?»13 «Krev ikke inn mer enn det som er fastsatt», svarte han. 14 Også noen soldater spurte ham: «Hva skal så vi gjøre?» Og til dem sa han: «Press ikke penger av noen ved vold eller falske anklager, men nøy dere med lønnen deres.»
 15 Folket gikk nå med forventning, og alle tenkte i sitt stille sinn at Johannes kanskje var Messias. 16 Da tok Johannes til orde og sa til dem alle: «Jeg døper dere med vann. Men det kommer en som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans. Han skal døpe dere med Den hellige ånd og ild. 17 Han har kasteskovlen i hånden for å rense kornet på treskeplassen. Hveten skal han samle i låven sin, men agnene skal han brenne opp med en ild som aldri slukner.»
 18 Dette og mye annet la han folket på sinne når han forkynte budskapet for dem.

Mannen med sandalene

«Hvordan er ditt forhold til kristen tro?» Godt spørsmål, men hva i all verden svarer man på det? Noen forteller om egen tro. Andre forteller om mors eller bestemors tro, og om gode bibelfortellinger fra barndommen. Kanskje lengter du til barndommens julefortelling, til barnlig tillit og tro. I juletiden lar mange barna få oppleve det en selv har mistet, det en gjerne skulle hatt. Julens budskap er troen på Jesus, han som ble født i en stall.

Johannes døperen snakker om mannen med sandalene. Mannen som var større enn ham selv. Mannen som kom julenatt for over 2000 år siden for å frelse alle. Dessuten ber han oss om å være gode med hverandre. Evangeliene forkynner at Jesus var tvers igjennom god, full av omsorg og kjærlighet. Denne kjærlighet får en oppleve om en åpner livet for Jesus. Om du hadde en mor eller bestemor som var glad i Jesus, da vet du at de ville ønsket dette for deg, for ingen kan tro for andre.

Om du trenger det, har du en ekstra god grunn for kirkebesøk på Julaften i år. Tveit menighet har en ny kirke å vise deg, og det en av de vakreste jeg vet om. Kom og se du også. På julaften skal presten vår, Peter Richard Johansen, holde julegudstjeneste kl. 14:30 og 16:00. Peter evner å fortelle om Jesus så enkelt og levende at alle kan forstå. Om du lytter, kan Gud vekke den gode barnetroen du har gjemt, den som føder en stille bønn når livet er vanskelig. Om du hører godt etter kan du få en velsignet jul.

Bønn for dagen: Gud, vårt håp, du sendte Johannes Døperen for å rydde vei for ditt rike. Vi ber deg: La livets kilder velle frem, og skap fred og rettferd blant oss, ved din Sønn Jesus Kristus, vår Herre, som med deg og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.