Helbredelse i det stille

18. søndag i treenighetstiden
Andakt: Tor Dag Kjosavik

Dagens tekst (Matteus 8,14-17): 14 Jesus kom hjem til Peter og så at svigermoren hans lå til sengs med feber. 15 Han rørte ved hånden hennes, og feberen slapp henne. Hun sto opp og stelte for ham. 16 Da det ble kveld, brakte de til ham mange som hadde onde ånder. Han drev åndene ut med et ord og helbredet alle som var syke. 17 Slik skulle det ordet oppfylles som er talt gjennom profeten Jesaja: Han tok bort våre plager og bar våre sykdommer.

Helbredelse i det stille

Vi har nettopp hatt en flott folkefest i Bergen og omegn. Også på Askøy samlet tusener seg mens sykkelheltene suste forbi. Og kanskje var mer folk samlet i Bergens gater enn på selveste 17. mai. Går vi 2000 år tilbake i tid og leser fortellingene om Jesus, får vi inntrykk av at det ble folkefest med tusenvis av tilskuere og tilhørere også når Jesus vandret rundt. De fleste hadde nok hørt at han kunne helbrede, og de håpet å få se et under. Men når Jesus virkelig helbreder, er han i de fleste tilfelle alene med den syke. Han ønsker å unngå sensasjon. Han ønsker å vise folk at ordet fra Gud er det viktigste. Frelse er større enn helse. Hadde Jesus vandret rundt på jord i dag, i den medieverdenen som vi lever i, kan jeg ikke forestille meg at han ville ha brukt reklame for å kalle folk sammen til helbredelsesmøter.

I dagens tekst får vi ett konkret eksempel på Jesu helbredende makt. Peters svigermor blir kvitt en lei febersykdom. Det er et spesielt interessant eksempel fordi det forteller oss at Peter, som noen hevder ble kirkens første pave, var gift allerede mens han vandret rundt sammen med Mesteren på Palestinas støvete landeveier. Kanskje flere av disiplene hadde egne familier på den tiden og av og til var hjemme og så til koner og barn. Peter hadde iallfall ikke brutt all forbindelse med sine egne da han ga seg i følge med Jesus. Og Peter ble vitne til Jesu omsorg og hjelpsomhet mot en av hans egen familie.

I dag snakkes det mye om mulighet til helbredelser som legevitenskapen ikke kan forklare både innenfor kirken og ulike kristelige organisasjoner. Og mange som definerer seg selv som utenforstående i forhold til tro og religion, tviler sterkt på at underfulle helbredelser kan skje. Jeg tror det forekommer flere helbredelser enn de fleste er klar over, men at de fleste av disse skjer i det stille og uten store avisoverskrifter. Går vi derimot inn i de kommersielle helbredelsespredikantenes virksomhet, koker de fleste undrene bort i kålen, selv om disse predikantene ofte kan samle hundrevis av begeistrede tilhørere.

Kjennetegnene på en virksomhet i Jesu fotspor er mange om Ordet og få om helbredelsen. Riktignok finnes det mange samlebetegnelser i evangeliene slik som i dagens tekst om at Jesus helbredet alle som ble brakt til ham, men det var den enkelte som var i fokus. Det var den enkelte som fikk erfare den helbredende kraft fra Mesteren, og som regel fikk den som ble hjulpet beskjed om ikke å fortelle videre det som hadde skjedd. Derimot ble de oppfordret til å tro på Guds sendebud, på Messias, slik som vi oppfordres til det samme i dag.

Bønn for dagen: Gud vår trøster, du har makt til å reise opp syke og gi oss ny kraft og styrke. Vi ber deg: Lid med oss i våre sykdommer og plager, og forny oss ved din Hellige ånd, så vi kan leve i forventning om den dagen du gjør alle ting nye, ved din Sønn Jesus Kristus, vår Herre, som med deg og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.