Bankkonto – Guds rike… 

4. søndag i treenighetstiden
Andakt av Knut Fr. Sørheim

Dagens tekst (Mark 10,17-27): 17 Da Jesus skulle dra videre, kom en mann løpende, falt på kne for ham og spurte: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?» 18 Men Jesus sa til ham: «Hvorfor kaller du meg god? Ingen er god uten én – det er Gud! 19 Du kjenner budene: Du skal ikke slå i hjel, du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke stjele, du skal ikke vitne falskt, du skal ikke bedra noen, hedre din far og din mor.» 20 Han svarte: «Mester, alt dette har jeg holdt fra jeg var ung.» 21 Jesus så på ham og fikk ham kjær og sa: «Én ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» 22 Men han ble nedslått over dette svaret og gikk bedrøvet bort, for han eide mye.
23 Og Jesus så seg omkring og sa til disiplene: «Hvor vanskelig det blir for dem som eier mye, å komme inn i Guds rike!» 24 Disiplene ble forferdet over ordene hans. Men Jesus tok igjen til orde og sa: «Barn, hvor vanskelig det er *for dem som stoler på rikdom,• å komme inn i Guds rike. 25 Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike.» 26 Da ble de enda mer forskrekket og sa til hverandre: «Hvem kan da bli frelst?» 27 Jesus så på dem og sa: «For mennesker er det umulig, men ikke for Gud. Alt er mulig for Gud.»

 

Bankkonto – Guds rike… 

Bankkonto – kreditkonto – betalingskort – lån – – alt det vet vi det meste om. Og vet at kontoen kan være på plussiden eller på minussiden.

Men «Guds rike» hva er det? Det er i hvert fall ikke en gjeng med rikinger som Gud har gjort rike. Men en mann kom en dag løpende til Jesus og måtte få svar på et spørsmål: «Hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?» Svaret han fikk, gjorde ham nedslått, og han gikk bedrøvet bort. Og Jesus sa til disiplene: «Hvor vanskelig det blir for dem som eier mye, å komme inn i Guds rike!»

«Guds rike» og «evig liv» er altså det samme – en verden der Gud for alvor rår, og der livet er evig. Svaret Jesus ga den velbeslåtte mannen, forteller i hvert fall at det er en verden vi ikke kommer oss inn i ved å dra kortet, gå i nettbanken eller sende et beløp på vipps. Men det forteller også at det er en virkelighet vi ikke automatisk har plass i, bare ved at vi er født til verden. Mannen spurte hva han måtte gjøre for å komme dit, – men likte ikke svaret.

Her er Jesus svar: «Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!»

Her er flere ting som utfordrer både vår tanke og våre valg i dette svaret. Men det forteller i hvert fall et par, tre ting: At Guds rike er mulig å komme inn i for alle! Her trengs ikke noe gyldig bankkort. Og det forteller at i Guds rike betyr det ingenting å ha stor bankkonto, men å ha kjærlighet og konkret omsorg for medmennesker. Og videre: Svaret forteller at nøkkelen til å komme inn dit, det er å leve i følge med Jesus Kristus.

Vi har ingen mulighet til å komme inn i dette riket på egenhånd, men Jesus kom for å ta oss med. Han er der for alle som tror ham og tar imot hans hjelp. Og så – enda en ting: Dette er ikke en virkelighet som først starter opp en gang i en fjern framtid, for eksempel når vi dør. Det er et liv han utfordrer oss til å leve hver eneste dag. Men – kan det tenkes at vi også er blant dem som har for mye av all slags rikdom til å ha plass for svaret hans?

Bønn for dagen: Ydmyke Herre, Jesus Kristus, du valgte fattigdom og fornedrelse. Vi ber deg: Led oss inn på kjærlighetens vei, så vi ikke søker verdens rikdom, men tar vårt kors opp og følger deg, du som med din Far og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.