Andakt: Bank i bordet!?

…og engelen sa

  7. søndag i treenighetstiden

Andakt av: Erik Waaler

Bank i bordet!?

Dagens prekentekst: 1. Mos16,1-13

«Hagar og Ismael

16Sarai, Abrams kone, fødte ham ingen barn. Men hun hadde en egyptisk slavekvinne som het Hagar.  Sarai sa til Abram: «Hør på meg: Herren har hindret meg i å føde barn. Gå nå inn til slavekvinnen min! Kanskje får jeg en sønn ved henne.» Og Abram hørte på det Sarai sa.  3 Og Abrams kone Sarai tok Hagar, den egyptiske slavekvinnen sin, og ga henne til kone for Abram, mannen sin. Abram hadde da bodd ti år i landet Kanaan.  Han gikk inn til Hagar, og hun ble med barn. Men da hun oppdaget at hun var med barn, så hun ned på husfruen sin.  Da sa Sarai til Abram: «Det er din skyld at jeg blir krenket! Jeg ga min slavekvinne i din favn, men da hun oppdaget at hun var med barn, så hun ned på meg. Herren skal dømme mellom meg og deg!»  6 Abram sa til Sarai: «Se, slavekvinnen er i din hånd. Gjør hva du vil med henne.» Og Sarai ydmyket henne, så hun rømte fra henne.

Herrens engel fant henne ved en vannkilde i ørkenen, ved kilden på veien til Sjur.  8 Han sa: «Hagar, Sarais slavekvinne, hvor kommer du fra, og hvor går du hen?» Hun svarte: «Jeg rømmer fra Sarai, husfruen min.»  9 Og Herrens engel sa til henne: «Vend tilbake til husfruen din og la deg ydmyke under hennes hånd!»
10 Herrens engel sa: «Stor vil jeg gjøre din ætt, så stor at den ikke kan telles.»
11 Så sa Herrens engel til henne:
«Se, du er med barn
og skal føde en sønn.
Du skal gi ham navnet Ismael,
for Herren har hørt at du ble ydmyket.
12 Han skal bli et villesel av et menneske.
Hans hånd skal være vendt mot alle
og alles hånd mot ham.
Rett imot alle sine slektninger
skal han slå seg ned.»
13 Da satte hun dette navnet på Herren som hadde talt til henne: «Du er en gud som ser meg.» For hun sa: «Har jeg her virkelig sett ham som ser meg?» «

Er du religiøs? Nei vil du kanskje si. Jeg lurer litt på det med sjelevandring og stjernetegn og dårlige varsler (bank i bordet!)? Mon tro det finnes englehjelpere slik de forteller på alternativ messene. Kanskje kjenner du noen som er hjulpet av varme hender. Kan hende vet du ikke hva du skal tro. Du er ikke alene.

For noen uker siden skrev Dagbladet feilaktig på lederplass at det ikke er noen lære om engler i Bibelen. Dagens tekst handler likevel om en slik Guds engel som kom til Hagar, slavepiken til Sara. Sara var Abrahams kone og stammor til Jesus. Det er typisk for Bibelens engler at de kommer for å hjelpe. Denne engelen løftet opp slavepiken Hagar og lover henne at barnet hun bar skulle bli til et stort folk. Muslimene regner Abraham som sin stamfar gjennom dette barnet som fikk navne Ismael. Samtidig ber Engelen Hagar om å returnere til Abraham og Sara.

Høydepunktet i fortellingen er Hagars reaksjon: «Og Herren … kalte hun ved navnet ‘Gud som ser’, for hun sa: ‘Har jeg her virkelig fått se Ham som ser meg’?» Hagar klaget sin nød til Gud og fikk svar på en så konkret måte at hun nesten ble skremt. Gud er like virkelig i dag og hører våre bønner til ham. Han er virkelig en Gud som ser til de som har det vondt.

Hagar undret seg over at hun var i live etter møtet med Gud. Datidens jøder hadde ærefrykt for Gud. Her har vi noe å lære. Det finnes bare en Gud – Han som ble menneske og døde på et kors for våre synder. Vi skal slippe å frykte for dårlige varsler, spørre spåmenn til råds, leser horoskop og oppsøke mennesker med såkalt varmer hender. Faktisk advarer Bibelen mot alt dette. I stedet oppfordrer fortellingen om Hagar oss til å søke tilflukt hos Bibelens Gud og hos Ham alene.

«Herren er den som vokter meg, ingen annen hyrde trenger jeg.»

BØNN FOR DAGEN
Evige Gud,
du som alltid ser oss, vi ber deg:
rop på oss når vi vil skjule oss for mennesker og for deg,
så vi får mot til å leve synlig for ditt nådige blikk, ved Jesus Kristus, som med deg og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud, fra evighet til evighet.